Virtuele mentor vraag 1:

Vraag:

Ik ben ontslagen op mijn bedrijf en nu denk ik er aan om als zelfstandig freelancer aan het werk te gaan. In het verleden heb ik reeds als consultant gewerkt in loondienst en nu overweeg ik om voor mezelf te beginnen als zelfstandig consultant. Maar waar moet ik rekening mee houden?

Antwoord:

Er zijn 4 belangrijke zaken in dit verhaal. Het juridische luik, het financiële aspect, je kennis en vaardigheden en je mindset.

Bij het juridische luik ga je bepalen onder welk statuut je wil gaan werken. Je kan opteren voor een eenmanszaak of een bvba. Beide hebben voordelen en nadelen. Op de website van  Vennootschapsvormkiezen kan je op een handige wijze de best passende structuur vinden voor je bedrijf.

Voor het financiële luik ga je best even samenzitten met een boekhouder of accountant. Die kan je business plan bekijken en je advies geven omtrent je plan. Zorg ervoor dat je een idee hebt van je voorziene kosten en de inkomsten die je verwacht te verwerven. Dit heeft een grote impact op je business en verdienmodel. Als je bijvoorbeeld 2500 euro nodig hebt per maand om rond te komen (huishuur, wagen,…) dan is dat een ander verhaal dan als je kosten meer dan 10.000 euro bedragen. Hou er rekening mee dat het tijd kost om een rendabel bedrijf op te zetten.

Je gaf aan dat je reeds als consultant gewerkt heb. Wat natuurlijk een plus is. Je hebt al een idee van het reilen en zeilen in de consulting wereld. Wees je er echter van bewust dat er een groot verschil is tussen een consultant die in loondienst werkt en een zelfstandige freelancer/consultant. Als zelfstandig consultant moet jezelf op zoek gaan naar opdrachten. Je kan dat op eigen houtje doen of je kan werken met een tussenpartij. Een tussenpartij heeft het voordeel dat zij een project voor je zullen zoeken of je projecten voorstellen. In ruil zal men een marge nemen op het bedrag dat de opdrachtgever betaalt voor je diensten.

Maak voor jezelf een lijst van je kennis en vaardigheden. Dit zal je helpen om een duidelijk afbakening te maken van de opdrachten die je kan aannemen. Trap niet in de valkuil van alles te willen gaan doen in je domein.

Je eigen baas zijn is natuurlijk leuk maar het kan ook zorgen voor extra stress. Je moet dan ook kunnen omgaan met de onzekerheid die een zelfstandige activiteit met zich meebrengt. Het kan gebeuren dat je een tijdje zonder projecten kan zitten. Zorg dus voor een backup plan of voorzie een budget om de rustigere periodes door te komen. Ben je iemand die graag zekerheid heeft en zeker wil zijn dat er elke maand genoeg geld binnenkomt dan is het misschien beter om te overwegen om in loondienst te gaan werken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *