Freelancer Focus 2016: alles over freelancen in Vlaanderen

Tijdens de Week van de Freelancer bracht Unizo de jaarlijkse studie Freelancer Focus over het freelancer in Vlaanderen uit.

Het rapport biedt een uitvoerig beeld over de status van freelancing in Vlaanderen. Freelancer Focus geeft je veel inzichten omtrent tarieven, jaaromzet, aantal klanten, hoe men klanten kan aantrekken,…

Waar ik het meest van ben geschrokken is de grafiek met de jaaromzet van de freelancers in Vlaanderen.

Bron Unizo

Bron Unizo

Daarnaast geeft 29% aan dat ze net genoeg verdienen om te kunnen rondkomen. 8% geeft aan te weinig te verdienen om rond te komen. Ten slotte zit 2% in financiële problemen.

30% van de Vlaamse freelancers geeft dus aan dat hun freelance business hen niet het leven biedt dat ze voor ogen hebben of hadden bij de opstart.

Freelance Labo is opgezet om deze freelancers te ondersteunen om hun business opnieuw op de rails te zetten en opnieuw meer te gaan verdienen.

In dezelfde studie vind je eveneens de meest gebruikte kanalen om nieuwe klanten te vinden. Daaruit blijkt dat de meeste freelancers jun klanten vinden via hun eigen netwerk. Zorg dan ook dat je een overzicht hebt van uw netwerk.

Een tip hiervoor is om een lijst aan te leggen met gegevens van vorige opdrachtgevers, vrienden, personen die je in trainingen ontmoet,… Tijdens het maken van zo’n lijst zal je merken dat je veel meer mensen kent dan je eerst dacht. Zorg er ook voor dat je Linkedin profiel up to date is.

Bron Unizo

Bron Unizo

 

De resultaten zijn vertaald in een handige Slideshare presentatie.

[slideshare id=62748821&doc=simongryspeert-freelancerfactsandfigures2016-160605222435]

De studie kan je downloaden op: Freelancer Focus

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *