Hoe je eerste klant vinden als freelancer?

4 manieren om snel je eerste klant te vinden

Een nieuwe bedrijf opzetten vraagt heel wat werk. Een btw-nummer aanvragen, papieren in orde maken, je werkplek inrichten,… en klanten zoeken. Of je nu start als freelancer in bijberoep of in hoofdberoep klanten zoeken zal één van de belangrijkste elementen zijn tijdens het opstarten. Want zonder klanten en dus inkomsten heb je geen bedrijf.

En laat het aantrekken van klanten nu net iets zijn waar veel freelancers mee worstelen. Ook ervaren freelancers.

Richt je dan ook in eerste instantie op het laaghangend fruit. Als je pas start is je eerste klant een mijlpaal die je zo snel mogelijk wil bereiken.

Vaak merk je dat (startende) freelancers bezig zijn met het opzetten van een website, naamkaartjes, een logo,… Dat is allemaal belangrijk en vooral leuk om te doen maar je online of offline zichtbaarheid opbouwen heeft zijn tijd nodig. Tijd die je in eerste instantie beter stopt in het vinden van klanten.

Hoe vind je nu je eerste klant?

Er zijn verschillende mogelijkheden om snel een opdracht binnen te halen.

 1. De eenvoudigste manier is om opdrachten te zoeken in je onmiddellijke netwerk. Vaak is de eerste klant de werkgever waar je voor je werkte voordat je de stap naar freelancer maakte. Als je een bepaalde unieke kennis hebt dan kan je werkgever beslissen om je nog een tijdje aan boord te houden voor overdracht of om het team te behouden. Het voordeel van de opdrachtgever is het feit dat je het bedrijf en de job kent. Je hoeft dan ook geen nieuwe vertrouwensband op te bouwen. Let wel dat niet elke werkgever staat te springen om werknemers als freelancers in te schakelen.
 1. Contacteer bedrijven die freelancers plaatsen bij andere bedrijven. Zo heb je in de IT-sector of de marketing sector heel wat bedrijven die de match maken tussen bedrijven die nood hebben aan bepaalde profielen en freelancers. In ruil voor een percentage, bovenop je dagprijs stellen ze je voor aan mogelijke opdrachtgevers. Het voordeel is dat je zelf niet op zoek moet gaan naar mogelijke opdrachtgevers. Registreer je dan ook bij dergelijke bedrijven. Afhankelijk van het bedrijf zal men je eerst uitnodigen voor een verkennend gesprek. Vervolgens stuurt men een mailing uit met een bepaalde vacature waarop je kan reageren met je interesse, beschikbaarheid en je dagtarief. Of men contacteert je persoonlijk om bij de eindklant op gesprek te gaan.
 1. Ga op zoek naar opdrachten in je onmiddellijke netwerk. Laat iedereen in je netwerk weten dat je gestart bent als freelancer en welke diensten je aanbiedt. Maak een overzicht van mensen die je kent van de sportclub, de hobbyclub van je kinderen,… Wellicht zitten er in je netwerken mensen die op zoek zijn naar freelancers of mensen die je bij andere personen kunnen introduceren. Bekijk ook je connecties op Linkedin. Misschien is er een oud-collega die je diensten nu kan gebruiken. Het voordeel van het inschakelen van je netwerk is dat men reeds kent. Geef duidelijk aan waar je naar op zoek bent en spreek in termen van voordelen voor de klant.
 1. Freelance jobsites zijn ook een mogelijkheid je eerste klant binnen te halen. Check zeker eens Upwork.com, Freelancenetwork.be, opdrachten.be voor het aanbod van freelance opdrachten. Afhankelijk van het type moet je betalen om de opdrachten te kunnen bekijken. Reageren kan via de site zelf.

De 5 meestgemaakte prijszetting fouten

5 fouten prijszetting

De 5 meest gemaakte fouten betreffende de prijszetting van freelancers

[gap height=”20″]

Het bepalen van de prijs voor een product of dienst is voor veel freelancers een moeilijke opgave. De prijs van je dienst is ook veel meer dan enkele getallen, het is een essentieel element van het succes van je bedrijf. Bij een te lage prijs laat je enerzijds geld op tafel liggen en geef je anderzijds misschien de indruk van mindere kwaliteit af te leveren. Vraag je teveel dan zullen opdrachtgevers je iet inhuren wegens te duur. Het is dan ook een moeilijk evenwicht.

Hieronder kan je 5 van de meest gemaakt fouten terugvinden omtrent de prijszetting van je diensten of producten.

[gap height=”20″]

1.     Een te lage prijs

[gap height=”20″]

Vooral startende freelancers vragen een te lage prijs omdat men denkt dat een lagere prijs meer opdrachten betekent. Ga ervan uit dat de (meeste) opdrachtgevers ergens wel een idee hebben van de marktprijs van freelancers. Als uw prijs dan ook ver onder de marktprijs ligt plaats je jezelf eigenlijk in de koopjeshoek van de markt. Hierdoor krijgen opdrachtgevers een verkeerd beeld van de kwaliteit van je werk. Goedkoop staat voor veel mensen gelijk aan minder kwaliteit. En je wil natuurlijk een sterk merk uitbouwen dat kwaliteit uitstraalt. Daarnaast trekt je met een lagere prijs een verkeerde klanten aan. Als je goedkoop bent dan trek je klanten aan die een keuze maken op basis van prijs. Vaak zijn deze klanten veeleisend, betalen weinig en zijn niet loyaal. Als een andere freelancer goedkoper is dan zijn ze weg of proberen ze nog iets van jouw prijs af te doen.

[gap height=”20″]

2.     Een prijs zonder rekening te houden met winst

Bij het berekenen van een uurtarief of de prijs van een product of
dienst vergeten (al dan niet bewust) freelancers om rekening te houden met winst. Winst is essentieel voor het succesvol uitbouwen van je bedrijf. Winst zorgt ervoor dat je kan investeren in marketing, extra hulp inhuren, nieuwe diensten ontwikkelen, training te volgen,…

Bij het berekenen van je prijs moet je dan ook niet enkel je loon in
rekening brengen maar ook een winstmarge toevoegen.

[gap height=”20″]

3.     Prijsverschil tussen verschillende producten

[gap height=”20″]

Als freelancer kan je op verschillende mogelijkheden waarde aanbieden aan je klanten met een verschillende prijs. Het is dan wel belangrijk dat je de prijs van de verschillende producten op elkaar afstemt. Hoewel het resultaat van gelijkaardig kan zijn, zullen de kosten en de investering anders zijn.

Zo kan je als coach of trainer van verkoopopleidingen een ebook aanbieden, een online training en individuele coachingsessies. Het resultaat van de drie mogelijkheden is beter kunnen verkopen. Intuïtief voel je aan dat de prijs van het ebook lager zal zijn dan de online training, wat op zijn beurt weer lager zal zijn dan een individuele training. Als de training bijvoorbeeld 20 euro vraagt voor het ebook dan kan de prijs voor de online training geen 30 euro zijn en de individuele training geen 70 euro. Een ebook schrijven vraagt een éénmalige tijdsinvestering terwijl een individuele training tijdsintensiever is en ook een grotere waarde kan betekenen voor de klant want hij kan vragen stellen tijdens de sessie. Wat niet mogelijk is bij een boek. Prijs je producten en diensten dan ook volgens de waarde die je klanten krijgen. Hoe specifieker de oplossing die je biedt aan je klanten hoe hoger je uw prijs kan zetten.
[gap height=”20″]

4.     Onderschatting van de arbeidskosten

[gap height=”20″]

Freelancers die overgestapt zijn van een job als werknemer vergeten vaak dat werkuren die niet factureerbaar zijn. Als freelancer wordt je enkel betaalt voor de uren die je gepresteerd hebt. Bij de berekening van je uurtarief moet je dus ook de uren meetellen die je aan prospectie, administratie, boekhouding, meetings,… zal besteden. Zo kom je al gauw uit op een uurtarief van 50euro per uur om je freelance bedrijf te kunnen uitbouwen en genoeg te verdienen om je rekeningen te kunnen betalen.

[gap height=”20″]

5. Vergeten arbeidskosten

[gap height=”20″]

Als je andere freelancers inhuurt om bepaalde taken voor je uit te
voeren mag je zeker niet vergeten deze kosten mee te rekenen in je
tarief. Maar ook de tijd die in spendeert om de juiste freelancer of
juiste onderaannemer te vinden moet je in rekening brengen. Vaak spendeer je heel wat tijd om de freelancer te briefen en zijn of haar werk te controleren. Neem daarom zeker een marge op het werk van je onderaannemer als je bepaalde skills moet inhuren om extra waarde te bieden aan je klanten.

5 Types Freelancers

Freelancers zijn er in allerlei maten en gewichten. Een freelancer op zich is iemand die kan kiezen voor wie hij wil werken, wanneer hij of zij wil werken. Meestal om geld te verdienen met dingen die men leuk vindt. Dat kan zowel honden uitlaten zijn als voor een groot bedrijf software programma’s te schrijven.

De freelancer bestaat eigenlijk niet maar toch kan je freelancers opdelen volgens 5 profielen en dit van generiek naar opmerkelijk.

5 Types freelancers

 

 1. Generieke Guido

Starten doen we met de Generieke Guido‘s. Dat zijn freelancers die heel eenvoudige triviale jobs uitvoeren. We kunnen ze terugvinden bij de Ubers, de Deliveroo’s van deze wereld. Zowat iedereen die met een wagen of een fiets kan rijden kan de job uitvoeren. Voor de eindklant maakt het ook niet uit wie de job uitvoert zolang hij maar op zijn bestemming geraakt. Ook hondenwandelaars vallen hieronder.

Dit type van freelancer heeft als voordeel dat de opdrachten zijn kant uitkomen. Iemand heeft een taxirit nodig, opent de app van Uber en een Uber-driver antwoordt gewoon op de vraag van een klant. Het nadeel is dat iedereen die jobs kan uitvoeren en de concurrentie dan ook groot is.

2. Handige Harry

De handige Harry’s krijgen voornamelijk werk omdat ze handig zijn of iets kunnen. Meestal kiezen de opdrachtgevers of personen die iets nodig hebben voor de gemakkelijke oplossing. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat mensen die na hun uren websites bouwen. Als iemand een website wil laten maken dan kan kijk men in hun direct netwerk wie die website zou kunnen maken. Zo is er vaak het voorbeeld dat het neefje de website maakt en het logo ontwerpt. Het is gewoon handig om het aan het neefje te vragen.

3. Vakkundige Valérie

Een vakkundige Valérie is iemand die tijd en geld investeert om vakkennis op te doen, om beter te worden. Opdrachtgevers kiezen dan ook specifiek voor een bepaald iemand met vakkennis omdat Valérie de job beter kan uitvoeren dan de anderen. Zo is een vakkundige Valérie echt een vakvrouw, heeft een opleiding genoten en blijft investeren in haar kennis en vak.

4. Unieke Ursula

Een volgende level op de freelancing schaal is de Unieke Ursula. Mensen kennen haar naam, weten wat ze doet en kan. Ze is uniek. Een voorbeeld zijn bijvoorbeeld bepaald oorlogsjournalisten die in conflictgebieden reportages maken. Ze hebben ervaring, de terreinkennis en worden dus veel gevraagd om reportages te maken in moeilijke omstandigheden. Het is niet eenvoudig om uniek te zijn maar het is wel de moeite om het te proberen. Een niche kiezen is hier ontzettend belangrijk.

5. Opmerkelijke Owen

Een opmerkelijke Owen is een expert in zijn vakgebied. Iemand waarvan de opdrachtgevers weten dat hij een bepaalde opdracht tot een goed resultaat zal brengen. Het resultaat zal er zijn en veel meer dan hetgeen gevraagd is. En dat gaat niet over: “men vraagt een artikel van 2000 woorden, ik zal er 3500 schrijven.” Het gaat echt om “over delivery”, “beyond expectations.”

Welk type freelancer ben jij? 

Welk type ben jij? Voer jij enkel een job uit of wil een merk worden? Het ene is natuurlijk niet beter dan het andere. Wil je snel wat geld verdienen door bestellingen rond te voeren dan is dat zeker prima. Maar het is geen beroep maar een bijbaantje.

De vraag is waar je naar toe wil met je freelance business. Wil je generiek werken of ga je focussen op opdrachten waarin jij een expert bent en ook gekend bent als expert. Iemand waar men naar toe komt omwille van je speciale vaardigheden, je unieke kennis en ervaring. Wat wil je investeren om hoger op de freelance ladder te komen?

Infographic: Bereken je freelance uurtarief

Deze infographic verscheen op CreativeLive.

Hoeveel vraag je per uur? Het is een vraag waar veel freelancers moeite mee hebben. Startende freelancers maar ook meer ervaren freelancers worstelen met deze vraag.

Vaak hanteren freelancers lagere tarieven in de hoop meer werk te kunnen aantrekken maar vaak vergeten men het volledige kostenplaatje. Te lage tarieven zullen ervoor zorgen dat je bedrijf niet kan groeien en op lange termijn zijn te lage tarieven niet rendabel.

Vaak kijkt men naar de concurrentie en neemt men hun prijzen over. Het bekijken van de prijs van de concurrentie is altijd een goed idee om meer inzicht te krijgen in de markt. Maar het probleem is dat ieder bedrijf een andere kostenstructuur heeft. Als uw bedrijf een hogere kostenstructuur heeft dan kan het voorkomen dat het tarief van een concurrent verlieslatend is voor uw bedrijf.

Maar hoe bepaal je nu hoeveel je moet vragen per uur om je bedrijf te laten groeien? Wat je het ideale uurtarief?

De infographic van Creativelive helpt je bij het bepalen van je uurtarief.

Wens je ondersteuning bij het bepalen van je uurtarief? Aarzel dan niet om ons te contacteren om een afspraak in te plannen. info@freelancelabo.be

Bepaal je uurtarief als freelancer

Waar kan ik freelance opdrachten vinden?

Een opdrachten vinden als freelancer kan op allerlei manieren gebeuren. Via je huidig netwerk, via vrienden,… maar een goed startpunt om een nieuwe opdracht te vinden is gebruik te maken van de vele jobsites die freelance opdrachten aanbieden.

freelancenetwork.be

ikzoekeenfreelancer.com

opdrachten.be 

ikbeneenfreelancer.com

www.zelfstandigen.be

freelance.com

freelancer.com

Vergeet ook zeker niet de reguliere jobsites te bekijken.

Stepstone.be

vacature.be

Jobat.be

 

 

 

Freelancer Focus 2016: alles over freelancen in Vlaanderen

Tijdens de Week van de Freelancer bracht Unizo de jaarlijkse studie Freelancer Focus over het freelancer in Vlaanderen uit.

Het rapport biedt een uitvoerig beeld over de status van freelancing in Vlaanderen. Freelancer Focus geeft je veel inzichten omtrent tarieven, jaaromzet, aantal klanten, hoe men klanten kan aantrekken,…

Waar ik het meest van ben geschrokken is de grafiek met de jaaromzet van de freelancers in Vlaanderen.

Bron Unizo

Bron Unizo

Daarnaast geeft 29% aan dat ze net genoeg verdienen om te kunnen rondkomen. 8% geeft aan te weinig te verdienen om rond te komen. Ten slotte zit 2% in financiële problemen.

30% van de Vlaamse freelancers geeft dus aan dat hun freelance business hen niet het leven biedt dat ze voor ogen hebben of hadden bij de opstart.

Freelance Labo is opgezet om deze freelancers te ondersteunen om hun business opnieuw op de rails te zetten en opnieuw meer te gaan verdienen.

In dezelfde studie vind je eveneens de meest gebruikte kanalen om nieuwe klanten te vinden. Daaruit blijkt dat de meeste freelancers jun klanten vinden via hun eigen netwerk. Zorg dan ook dat je een overzicht hebt van uw netwerk.

Een tip hiervoor is om een lijst aan te leggen met gegevens van vorige opdrachtgevers, vrienden, personen die je in trainingen ontmoet,… Tijdens het maken van zo’n lijst zal je merken dat je veel meer mensen kent dan je eerst dacht. Zorg er ook voor dat je Linkedin profiel up to date is.

Bron Unizo

Bron Unizo

 

De resultaten zijn vertaald in een handige Slideshare presentatie.

[slideshare id=62748821&doc=simongryspeert-freelancerfactsandfigures2016-160605222435]

De studie kan je downloaden op: Freelancer Focus

Freelancen – Tips van de masters

Wat moet je kunnen als freelancer? Een tijdje terug was er het Reclame Ridders event (in Nederland) met Carlo Groot, Martin Cornelissen en Ramin Bahari  die elk op hun beurt dieper ingingen over de kunst van het freelancen.

De tips en info kan je hier vinden:

En natuurlijk hebben ze een antwoord op de vraag: “kan ik het ook?” Natuurlijk!  Aldus de experts: “als je een beetje creatief, zakelijk en sociaal bent aangelegd en controle over je eigen agenda wilt hebben, zeker.”

10 Technieken om een expert te worden in je niche

10 Technieken om een expert te worden in je niche

Als freelancer, consultant of coach zijn je persoonlijkheid, je kennis en vaardigheden je belangrijkste elementen om succesvol te worden.

Toch is het ondanks kennis, ervaring,… niet evident om een succesvolle loopbaan als freelancer, trainer of coach uit te bouwen.

Veel starters stoppen dan ook binnen het eerste jaar omdat er niet genoeg inkomsten binnenkomen.

Om meer klanten aan te trekken en klanten naar je toe te laten komen kan je volgende strategieën inzetten. Onderstaande technieken zullen er voor zorgen dat je bedrijf meer zichtbaarheid krijgt bij je doelgroep. Want zichtbaarheid zorgt voor nieuwe klanten.

1. Weet wat je kan en niet kan
Als je weet waar je sterktes en je zwaktes liggen, je kennis en ervaring in kaart brengt dan kan je gemakkelijk je unieke eigenschappen in de verf plaatsen. Uniek zijn zorgt ervoor dat je niet zal aanzien worden als een grijze muis. Er is niet ergers dan een grijze muis te zijn. Zorg er ook voor dat je je concurrent niet zomaar copieert. Laat je inspireren door je concurrenten en verbeter waar nodig. Geef je aanbod een eigen toets waardoor je je prijsbeleid in eigen handen kan houden zodat je je niet afhankelijk bent van de prijs die je concurrent vraagt voor een zelfde product.

2. Vind je eigen stem
Maak een website, definieer je doelgroep en vertrek vanuit je ervaring. Vertel je eigen verhaal en laat je doelgroep weten waar je voor staat. Spreek vanuit jezelf en bouw je authoriteit op. Zorg voor een consequente boodschap zowel offline en online.

3. Zet je eigen blog op
Een blog is een ideale manier om waarde te bieden aan je doelpubliek en je expertise te tonen. Zorg ervoor dat je nuttige en relevante informatie aanbiedt en dat op een regelmatige basis. Sommige bloggen dagelijks terwijl anderen elke maand een nieuw artikel plaatsen. Je website en je blog moet een soort kenniscentrum worden waar je doelpubliek naar toe komt om een oplosisng voor hun probleem te vinden. Zorg er ook voor dat je op je blog je lezers de mogelijkheid biedt om zich te registeren om updates en nieuwsbrieven te verkrijgen.
4. Bied producten aan
Naast je blog kan je ook je materiaal verwerken in boeken, e-boeken of nieuwsletters waardoor mensen je kennis kunnen raadplegen en toepassen. Door instapproducten, waarbij je doelpubliek je verder leert kennen, aan te bieden kan je uw (duurdere) diensten promoten. Naast nieuwsbrieven of eboeken kan je ook webinars, podcasts of video’s aanbieden. Eboeken kan je zowel gratis weggeven als incentief om mensen te laten registreren voor je nieuwsbrief of verkopen waardoor je producten een extra inkomstenbron komen.

5. Ga spreken voor een publiek.
Een goede manier om je te profileren als expert is door te spreken voor een publiek. Veel mensen worden afgeschrikt door de gedachte om voor een publiek te spreken maar de meerwaarde kan enorm zijn. Je hoeft ook niet onmiddellijk voor een groot publiek spreken. Start klein en organiseer eventueel avondsessies om ervaring op te doen. Eens je vol vertrouwen voor een zaal staat dan kan je contact opnemen met organisatoren van events zodat je je boodschap verder kan verspreiden. Als je slides maakt voor je presentatie dan kan je die ook op Slideshare plaatsen om ook online zichtbaarheid te krijgen.

6. Zorg ervoor dat je in de pers komt
Kranten en journalisten zijn altijd op zoek naar experts die hen inspiratie voor artikels kan geven. Via het net kan je heel snel een lijst van kranten of magazines vinden en hun contact gegevens. Stuur persmailings uit omtrent je nieuwe collectie of nieuw aanbod. Stuur je artikels ook door naar journalisten en wie weet contacteert men je als expert voor één of ander artikel. Als je in de pers verschijnt dan zal je sowieso bekendheid verkrijgen bij personen die je nog niet kennen.

7. Hou focus
Hou je focus op 1 of hoogstens twee gebieden en zorg ervoor dat je daarin de beste wordt. Als je op teveel gebieden een expert wil worden dan kost dat niet alleen heel veel tijd maar het is ook verwarrend voor je klanten. Want hoe kan je bijvoorbeeld een expert zijn op gebied van 3D-printing en Human Resource management?

8. Sociale netwerken
Sociale media zijn essentieel om je expertise aan de wereld te tonen. Zorg ervoor dat je actief bent op sociale netwerken zoals Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram maar ik raad aan om je te focussen op één network. Ga na op welke sociale media je doelgroep zit. Zo zullen IT managers eerder te vinden zijn op Linkedin dan op Facebook terwijl je doelpubliek als freelance juweelontwerper eerder op Facebook of Instagram te vinden zijn.

9. Help en ondersteun anderen
Door anderen te helpen op hun weg werk je ook aan je reputatie als expert en imago. Je kennis delen en anderen inspireren zal er voor zorgen dat mensen naar je toekomen voor advies en je expertise. Er bestaan heel wat platformen om je kennis te delen. Creëer je eigen opleiding die je zowel offline of online kan aanbieden. Er bestaan heel wat platformen zoalsUdemy.com, teachable.com of Lynda.com

10. Behoud je credibiliteit
Bepaal voor jezelf wat je weet en wat je wil en trek een duidelijk grens. Bepaal ook voor jezelf welk imago je wil uitstralen en zorg dat alles wat je doet in lijn ligt met dat imago. “Fake it till you make it” is geen goed idee als het om je imago gaat. Trek de lijn ook door in eventuele advertenties op je website. Stel dat je advertentieruimte aanbiedt op je site zorg er dan voor dat reclame voor McDo niet op een site met vegetarische producten komt te staan.

 

De juiste vennootschap kiezen

De juiste vennootschapsvorm kiezen voor je bedrijf is niet eenvoudig. Elke vorm heeft zijn voor- en nadelen en als leek kunnen al deze vormen (bvba, starters bvba, eenmanszaak,…) heel overweldigend zijn. Toch is het cruciaal om de juiste vorm te kiezen want je vennootschapsvorm aanpassen is

De site Vennootschapsvormkiezen.be biedt een overzicht aan van alle soorten vennootschappen aan. Alle vormen zijn duidelijk uitgelegd en indien gewenst kan je onmiddellijk een adviesgesprek aanvragen.

De site biedt ook een vennootschapsvormkiezer aan waarbij je aan de hand van enkele vragen heel snel kan ontdekken welke vennootschapsvorm de beste optie zou zijn. Tevens kan je op de site modelstatuten downloaden zodat je snel aan de slag kan gaan om je eigen vennootschap op te zetten.

 

Elevator Pitch

Wat is een elevator pitch?

Een elevator pitch is een korte presentatie van dertig tot maximaal 60 seconden (de tijd om de lift tussen 2 verdiepen te nemen) waarin je vertelt wat je activiteit is als ondernemer en in welke sector je actief bent. Het doel van een elevator pitch is je gesprekspartner te motiveren om met je samen te werken of je nuttige contacten te bieden uit zijn netwerk.

[gap height=”20″]

Welke elementen bevat een goede pitch?

Een pitch heeft als doel je kort zakelijk voor te stellen en kan volgende elementen bevatten:

 • naam
 • bedrijfsnaam
 • bedrijfsactiviteit of specialisatie
 • sector of niche
 • geslaagde projecten
 • je manier van werken
 • wat voor je belangrijk is
 • wat je wil bereiken
 • je unieke kenmerken

[gap height=”20″]

Zes regels waaraan een goede elevator pitch moet voldoen:

 1. Kort: Een goede elevator pitch is kort en bondig.
 2. Krachtige opening: zorg dat je gesprekspartner geprikkeld is om verder te luisteren
 3. Verplaats je in een ander: leg de focus op je gesprekspartner en ga in de behoeftes van de ander. Pas nadat je weet wat de behoeftes van de ander zijn, kan je uw oplossingen aanbieden
 4. Keep it simple: hou het eenvoudig en stem je taalgebruik af op je gesprekspartner, verlies je niet in details
 5. Persoonlijk: praat over jezelf, vertel uw eigen verhaal
 6. Actief: Sluit af met een actie. Nodig mensen uit voor een vervolggesprek of spreek af voor een koffie