5 Types Freelancers

Freelancers zijn er in allerlei maten en gewichten. Een freelancer op zich is iemand die kan kiezen voor wie hij wil werken, wanneer hij of zij wil werken. Meestal om geld te verdienen met dingen die men leuk vindt. Dat kan zowel honden uitlaten zijn als voor een groot bedrijf software programma’s te schrijven.

De freelancer bestaat eigenlijk niet maar toch kan je freelancers opdelen volgens 5 profielen en dit van generiek naar opmerkelijk.

5 Types freelancers

 

  1. Generieke Guido

Starten doen we met de Generieke Guido‘s. Dat zijn freelancers die heel eenvoudige triviale jobs uitvoeren. We kunnen ze terugvinden bij de Ubers, de Deliveroo’s van deze wereld. Zowat iedereen die met een wagen of een fiets kan rijden kan de job uitvoeren. Voor de eindklant maakt het ook niet uit wie de job uitvoert zolang hij maar op zijn bestemming geraakt. Ook hondenwandelaars vallen hieronder.

Dit type van freelancer heeft als voordeel dat de opdrachten zijn kant uitkomen. Iemand heeft een taxirit nodig, opent de app van Uber en een Uber-driver antwoordt gewoon op de vraag van een klant. Het nadeel is dat iedereen die jobs kan uitvoeren en de concurrentie dan ook groot is.

2. Handige Harry

De handige Harry’s krijgen voornamelijk werk omdat ze handig zijn of iets kunnen. Meestal kiezen de opdrachtgevers of personen die iets nodig hebben voor de gemakkelijke oplossing. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat mensen die na hun uren websites bouwen. Als iemand een website wil laten maken dan kan kijk men in hun direct netwerk wie die website zou kunnen maken. Zo is er vaak het voorbeeld dat het neefje de website maakt en het logo ontwerpt. Het is gewoon handig om het aan het neefje te vragen.

3. Vakkundige Valérie

Een vakkundige Valérie is iemand die tijd en geld investeert om vakkennis op te doen, om beter te worden. Opdrachtgevers kiezen dan ook specifiek voor een bepaald iemand met vakkennis omdat Valérie de job beter kan uitvoeren dan de anderen. Zo is een vakkundige Valérie echt een vakvrouw, heeft een opleiding genoten en blijft investeren in haar kennis en vak.

4. Unieke Ursula

Een volgende level op de freelancing schaal is de Unieke Ursula. Mensen kennen haar naam, weten wat ze doet en kan. Ze is uniek. Een voorbeeld zijn bijvoorbeeld bepaald oorlogsjournalisten die in conflictgebieden reportages maken. Ze hebben ervaring, de terreinkennis en worden dus veel gevraagd om reportages te maken in moeilijke omstandigheden. Het is niet eenvoudig om uniek te zijn maar het is wel de moeite om het te proberen. Een niche kiezen is hier ontzettend belangrijk.

5. Opmerkelijke Owen

Een opmerkelijke Owen is een expert in zijn vakgebied. Iemand waarvan de opdrachtgevers weten dat hij een bepaalde opdracht tot een goed resultaat zal brengen. Het resultaat zal er zijn en veel meer dan hetgeen gevraagd is. En dat gaat niet over: “men vraagt een artikel van 2000 woorden, ik zal er 3500 schrijven.” Het gaat echt om “over delivery”, “beyond expectations.”

Welk type freelancer ben jij? 

Welk type ben jij? Voer jij enkel een job uit of wil een merk worden? Het ene is natuurlijk niet beter dan het andere. Wil je snel wat geld verdienen door bestellingen rond te voeren dan is dat zeker prima. Maar het is geen beroep maar een bijbaantje.

De vraag is waar je naar toe wil met je freelance business. Wil je generiek werken of ga je focussen op opdrachten waarin jij een expert bent en ook gekend bent als expert. Iemand waar men naar toe komt omwille van je speciale vaardigheden, je unieke kennis en ervaring. Wat wil je investeren om hoger op de freelance ladder te komen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *