De 5 meestgemaakte prijszetting fouten

5 fouten prijszetting

De 5 meest gemaakte fouten betreffende de prijszetting van freelancers

[gap height=”20″]

Het bepalen van de prijs voor een product of dienst is voor veel freelancers een moeilijke opgave. De prijs van je dienst is ook veel meer dan enkele getallen, het is een essentieel element van het succes van je bedrijf. Bij een te lage prijs laat je enerzijds geld op tafel liggen en geef je anderzijds misschien de indruk van mindere kwaliteit af te leveren. Vraag je teveel dan zullen opdrachtgevers je iet inhuren wegens te duur. Het is dan ook een moeilijk evenwicht.

Hieronder kan je 5 van de meest gemaakt fouten terugvinden omtrent de prijszetting van je diensten of producten.

[gap height=”20″]

1.     Een te lage prijs

[gap height=”20″]

Vooral startende freelancers vragen een te lage prijs omdat men denkt dat een lagere prijs meer opdrachten betekent. Ga ervan uit dat de (meeste) opdrachtgevers ergens wel een idee hebben van de marktprijs van freelancers. Als uw prijs dan ook ver onder de marktprijs ligt plaats je jezelf eigenlijk in de koopjeshoek van de markt. Hierdoor krijgen opdrachtgevers een verkeerd beeld van de kwaliteit van je werk. Goedkoop staat voor veel mensen gelijk aan minder kwaliteit. En je wil natuurlijk een sterk merk uitbouwen dat kwaliteit uitstraalt. Daarnaast trekt je met een lagere prijs een verkeerde klanten aan. Als je goedkoop bent dan trek je klanten aan die een keuze maken op basis van prijs. Vaak zijn deze klanten veeleisend, betalen weinig en zijn niet loyaal. Als een andere freelancer goedkoper is dan zijn ze weg of proberen ze nog iets van jouw prijs af te doen.

[gap height=”20″]

2.     Een prijs zonder rekening te houden met winst

Bij het berekenen van een uurtarief of de prijs van een product of
dienst vergeten (al dan niet bewust) freelancers om rekening te houden met winst. Winst is essentieel voor het succesvol uitbouwen van je bedrijf. Winst zorgt ervoor dat je kan investeren in marketing, extra hulp inhuren, nieuwe diensten ontwikkelen, training te volgen,…

Bij het berekenen van je prijs moet je dan ook niet enkel je loon in
rekening brengen maar ook een winstmarge toevoegen.

[gap height=”20″]

3.     Prijsverschil tussen verschillende producten

[gap height=”20″]

Als freelancer kan je op verschillende mogelijkheden waarde aanbieden aan je klanten met een verschillende prijs. Het is dan wel belangrijk dat je de prijs van de verschillende producten op elkaar afstemt. Hoewel het resultaat van gelijkaardig kan zijn, zullen de kosten en de investering anders zijn.

Zo kan je als coach of trainer van verkoopopleidingen een ebook aanbieden, een online training en individuele coachingsessies. Het resultaat van de drie mogelijkheden is beter kunnen verkopen. Intuïtief voel je aan dat de prijs van het ebook lager zal zijn dan de online training, wat op zijn beurt weer lager zal zijn dan een individuele training. Als de training bijvoorbeeld 20 euro vraagt voor het ebook dan kan de prijs voor de online training geen 30 euro zijn en de individuele training geen 70 euro. Een ebook schrijven vraagt een éénmalige tijdsinvestering terwijl een individuele training tijdsintensiever is en ook een grotere waarde kan betekenen voor de klant want hij kan vragen stellen tijdens de sessie. Wat niet mogelijk is bij een boek. Prijs je producten en diensten dan ook volgens de waarde die je klanten krijgen. Hoe specifieker de oplossing die je biedt aan je klanten hoe hoger je uw prijs kan zetten.
[gap height=”20″]

4.     Onderschatting van de arbeidskosten

[gap height=”20″]

Freelancers die overgestapt zijn van een job als werknemer vergeten vaak dat werkuren die niet factureerbaar zijn. Als freelancer wordt je enkel betaalt voor de uren die je gepresteerd hebt. Bij de berekening van je uurtarief moet je dus ook de uren meetellen die je aan prospectie, administratie, boekhouding, meetings,… zal besteden. Zo kom je al gauw uit op een uurtarief van 50euro per uur om je freelance bedrijf te kunnen uitbouwen en genoeg te verdienen om je rekeningen te kunnen betalen.

[gap height=”20″]

5. Vergeten arbeidskosten

[gap height=”20″]

Als je andere freelancers inhuurt om bepaalde taken voor je uit te
voeren mag je zeker niet vergeten deze kosten mee te rekenen in je
tarief. Maar ook de tijd die in spendeert om de juiste freelancer of
juiste onderaannemer te vinden moet je in rekening brengen. Vaak spendeer je heel wat tijd om de freelancer te briefen en zijn of haar werk te controleren. Neem daarom zeker een marge op het werk van je onderaannemer als je bepaalde skills moet inhuren om extra waarde te bieden aan je klanten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *