10 Technieken om een expert te worden in je niche

10 Technieken om een expert te worden in je niche

Als freelancer, consultant of coach zijn je persoonlijkheid, je kennis en vaardigheden je belangrijkste elementen om succesvol te worden.

Toch is het ondanks kennis, ervaring,… niet evident om een succesvolle loopbaan als freelancer, trainer of coach uit te bouwen.

Veel starters stoppen dan ook binnen het eerste jaar omdat er niet genoeg inkomsten binnenkomen.

Om meer klanten aan te trekken en klanten naar je toe te laten komen kan je volgende strategieën inzetten. Onderstaande technieken zullen er voor zorgen dat je bedrijf meer zichtbaarheid krijgt bij je doelgroep. Want zichtbaarheid zorgt voor nieuwe klanten.

1. Weet wat je kan en niet kan
Als je weet waar je sterktes en je zwaktes liggen, je kennis en ervaring in kaart brengt dan kan je gemakkelijk je unieke eigenschappen in de verf plaatsen. Uniek zijn zorgt ervoor dat je niet zal aanzien worden als een grijze muis. Er is niet ergers dan een grijze muis te zijn. Zorg er ook voor dat je je concurrent niet zomaar copieert. Laat je inspireren door je concurrenten en verbeter waar nodig. Geef je aanbod een eigen toets waardoor je je prijsbeleid in eigen handen kan houden zodat je je niet afhankelijk bent van de prijs die je concurrent vraagt voor een zelfde product.

2. Vind je eigen stem
Maak een website, definieer je doelgroep en vertrek vanuit je ervaring. Vertel je eigen verhaal en laat je doelgroep weten waar je voor staat. Spreek vanuit jezelf en bouw je authoriteit op. Zorg voor een consequente boodschap zowel offline en online.

3. Zet je eigen blog op
Een blog is een ideale manier om waarde te bieden aan je doelpubliek en je expertise te tonen. Zorg ervoor dat je nuttige en relevante informatie aanbiedt en dat op een regelmatige basis. Sommige bloggen dagelijks terwijl anderen elke maand een nieuw artikel plaatsen. Je website en je blog moet een soort kenniscentrum worden waar je doelpubliek naar toe komt om een oplosisng voor hun probleem te vinden. Zorg er ook voor dat je op je blog je lezers de mogelijkheid biedt om zich te registeren om updates en nieuwsbrieven te verkrijgen.
4. Bied producten aan
Naast je blog kan je ook je materiaal verwerken in boeken, e-boeken of nieuwsletters waardoor mensen je kennis kunnen raadplegen en toepassen. Door instapproducten, waarbij je doelpubliek je verder leert kennen, aan te bieden kan je uw (duurdere) diensten promoten. Naast nieuwsbrieven of eboeken kan je ook webinars, podcasts of video’s aanbieden. Eboeken kan je zowel gratis weggeven als incentief om mensen te laten registreren voor je nieuwsbrief of verkopen waardoor je producten een extra inkomstenbron komen.

5. Ga spreken voor een publiek.
Een goede manier om je te profileren als expert is door te spreken voor een publiek. Veel mensen worden afgeschrikt door de gedachte om voor een publiek te spreken maar de meerwaarde kan enorm zijn. Je hoeft ook niet onmiddellijk voor een groot publiek spreken. Start klein en organiseer eventueel avondsessies om ervaring op te doen. Eens je vol vertrouwen voor een zaal staat dan kan je contact opnemen met organisatoren van events zodat je je boodschap verder kan verspreiden. Als je slides maakt voor je presentatie dan kan je die ook op Slideshare plaatsen om ook online zichtbaarheid te krijgen.

6. Zorg ervoor dat je in de pers komt
Kranten en journalisten zijn altijd op zoek naar experts die hen inspiratie voor artikels kan geven. Via het net kan je heel snel een lijst van kranten of magazines vinden en hun contact gegevens. Stuur persmailings uit omtrent je nieuwe collectie of nieuw aanbod. Stuur je artikels ook door naar journalisten en wie weet contacteert men je als expert voor één of ander artikel. Als je in de pers verschijnt dan zal je sowieso bekendheid verkrijgen bij personen die je nog niet kennen.

7. Hou focus
Hou je focus op 1 of hoogstens twee gebieden en zorg ervoor dat je daarin de beste wordt. Als je op teveel gebieden een expert wil worden dan kost dat niet alleen heel veel tijd maar het is ook verwarrend voor je klanten. Want hoe kan je bijvoorbeeld een expert zijn op gebied van 3D-printing en Human Resource management?

8. Sociale netwerken
Sociale media zijn essentieel om je expertise aan de wereld te tonen. Zorg ervoor dat je actief bent op sociale netwerken zoals Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram maar ik raad aan om je te focussen op één network. Ga na op welke sociale media je doelgroep zit. Zo zullen IT managers eerder te vinden zijn op Linkedin dan op Facebook terwijl je doelpubliek als freelance juweelontwerper eerder op Facebook of Instagram te vinden zijn.

9. Help en ondersteun anderen
Door anderen te helpen op hun weg werk je ook aan je reputatie als expert en imago. Je kennis delen en anderen inspireren zal er voor zorgen dat mensen naar je toekomen voor advies en je expertise. Er bestaan heel wat platformen om je kennis te delen. Creëer je eigen opleiding die je zowel offline of online kan aanbieden. Er bestaan heel wat platformen zoalsUdemy.com, teachable.com of Lynda.com

10. Behoud je credibiliteit
Bepaal voor jezelf wat je weet en wat je wil en trek een duidelijk grens. Bepaal ook voor jezelf welk imago je wil uitstralen en zorg dat alles wat je doet in lijn ligt met dat imago. “Fake it till you make it” is geen goed idee als het om je imago gaat. Trek de lijn ook door in eventuele advertenties op je website. Stel dat je advertentieruimte aanbiedt op je site zorg er dan voor dat reclame voor McDo niet op een site met vegetarische producten komt te staan.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *